divendres, 13 de juliol del 2018

EL BOVER

Bootes o el Bover és una de les 88 constel·lacions modernes i era una de les 48 constel·lacions de l'antiguitat llistades per Ptolomeu. Tot i que avui en dia ens recordaria bastant a una corbata ampla invertida, cal imaginar el Bover com una figura humana gran, mirant cap a les ósses major i menor, a les quals està íntimament associat, ja que representa el seu guardià. Els seus gossos l'acompanyen, són la constel·lació de Llebrers (Canes Venatici).
Però si Ursa Major i Ursa Minor es consideren com a carros, no com a ósses, llavors el Bover pren la personalitat del conductor d'un carro estirat per bous, i d'aquí el seu nom. 
Per als àrabs però,  Bootes era un llancer. I per als sumeris aquesta constel·lació era la representació d'Enlil, fill del déu del cel, Anu. Enlil tenia la Tauleta del Destí, per mitjà de la qual es decretaven els destins d'homes i déus. Era l'única constel·lació mesopotàmica d'importància que no pertanyia a les inscrites o properes al Camí de la Lluna.
Altres llegendes, atenint al fet que es troba a prop de l'Estrella Polar, asseguren que es tracta del tità Atles, que aguanta el cel. Els seus grups de set filles serien els cúmuls de les Hespèrides (Óssa Menor), les Híades i les Plèiades (ambdós a la constel·lació de Taure). Una segona versió d'aquest mite el considera el gegant Gerió, al qual Heràcles robà un ramat de bous i vaques. D'aquí vindria el nom donat a la constel·lació.
Sigui com sigui, aquesta constel·lació sol estar associada a una figura protectora i vigilant, la qual cosa faria pensar en un mite anterior a tots els altres i avui en dia oblidat.




Artcturus (α Bootis) és l'estrella més brillant de la constel·lació i la tercera més brillant del cel nocturn, amb una magnitud de -0.05. El nom de l'estel deriva del grec antic "Arktouros" que vol dir "Guardià de l'Ós". Una manera senzilla de trobar Arcturus és seguir l'arc del mànec de l'Óssa Major. Arcturus és 110 cops més lluminosa que el Sol, però això és subestimar la seva potència, ja que la majoria de la llum emesa està a l'infraroig: En realitat la potència total emesa és aproximadament 180 vegades la del Sol. Segons les mesures realitzades pel satèl·lit Hipparcos, Arcturus és a 36,7 anys llum de la Terra, i pel seu costat passen els protagonistes del film "Passengers" a bord de la nau Avalon.
Nekkar és la segona estrella més brillant de Bootes, una gegant groga de tipus espectral G8III amb un diàmetre 19 vegades més gran que el del Sol. És una font de raigs X i presenta una activitat cromosférica similar a la solar. 
La tercera estrella en lluentor és η Bootis, coneguda com Mufrid, una subgegant groga i binària distant 37 anys llum de nosaltres. 
Izar, una de les estrelles binàries més boniques del cel, va ser anomenada Pulcherrima ( «la més bella») per l'astrònom Friedrich Georg Wilhelm von Struve en observar el bell contrast entre les dues components. Està constituïda per una gegant lluminosa ataronjada i un estel blanc de la seqüència principal, en un cicle orbital que dura més de mil anys. 
Finalment, Seginus és un estel químicament peculiar per la seva composició anòmala, de la qual encara avui no hi ha una clara explicació. Mentre les capes exteriors de l'estrella semblen empobrides en metalls com crom, bari, níquel i titani, el contingut d'altres elements és normal.

Comparació entre Arcturus i el Sol

Diverses estrelles de la constel·lació contenen sistemes planetaris. La més destacada és τ Bootis, estel binari amb un planeta de tipus Júpiter calent que gira al voltant de la component principal. Un altre sistema notable és HD 141.399, estel de tipus K0 que té quatre planetes.  HD 128.311 és una nana taronja amb dos planetes, mentre que CE Bootis és una nana vermella propera amb un sistema format per, almenys, dues nanes marrons que l'orbiten cada 500 anys.
Bootes és pobra en objectes del cel profund i només hi destaca el cúmul globular NGC 5466. Hi ha també dues galàxies brillants, NGC 5248, a cinquanta milions d'anys llum de la Terra, i NGC 5676. Així mateix, en aquesta constel·lació es troba el Buit de Bootes o Gran Buit, gegantina regió de l'espai amb molt poques galàxies. El seu centre es troba a 700 milions d'anys llum de nosaltres.

 
Bootes i Canes Venatici



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada