dimecres, 23 d’octubre del 2013

L'ESTRELLA POLAR

Polaris, supergegant groga situada a uns 430 anys llum de la Terra, és l'estel més brillant de la constel·lació de l'Óssa Menor. Tot i ser un estel relativament brillant, la seva principal particularitat rau en que, en estar situat sobre l'eix de rotació terrestre, resta aparentment quiet mentre la resta d'estels giren als seu voltant, esdevenint així l'únic astre que sempre indica la direcció del Nord. Però no sempre ha estat així! Degut a la precessió dels equinoccis, la direcció de l'eix terrestre varia amb el pas dels mil-lenis, de manera que altres estels de l'hemisferi nord han estat i seràn l'Estrella Polar: Thuban ho va ser en el passat i Vega ho serà en el futur.
Actualment sabem que, en realitat, Polaris és un estel triple (com Alfa Centauri) i ostenta també un altre rècord: Ser l'estrella variable cefeida (estels amb una brillantor fluctuant) més propera a nosaltres.
Com localitzar-la? Primer hem de descobrir l'Óssa Major (una constel·lació que es troba molt fàcilment). Prenent les 2 estrelles de la part contrària a la cua, Dubhe i Merak, prolongarem en línia recta unes 5 vegades la distància que les separa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada