dimecres, 23 d’octubre del 2013

EL TRIANGLE D'ESTIU

Cada estiu es pot veure al cel el triangle format per tres de les estrelles més brillants del cel: Deneb, Vega i Altair, pertanyents a les constel·lacions de Cigne, Lira i Àliga. Totes tres estrelles tenen noms que deriven de l'àrab (sí, Vega també). 
De les tres, Deneb és de llarg la més gran i més llunyana: Una supergegant blanca situada a uns 2600 anys llum. Per a que, a tal distància, nosaltres la veiem tan brillant, ha de ser unes 180 vegades més gran que el Sol. Des d'aquí podeu visitar l'article que li vam dedicar.
Vega i Altair són molt més properes i petites: Vega, a uns 25 anys llum, és una jove estrella de 3 vegades la massa solar que, degut a la precessió dels equinnoccis, d'aquí 12000 anys ocuparà el lloc de Polaris, l'actual estrella polar. Ha estat una de les estrelles més observades de la història i va ser una de les primeres de les quals es va poder mesurar la paral·laxi, establint així la distància que la separava de nosaltres. 
Altair és més a prop, a uns 16 anys llum, i presenta la particularitat de tenir forma ovalada a causa de la seva ràpida rotació, de només 9 hores (el Sol triga 25 dies). També podeu visitar l'article dedicat a Altair.
Mai em deixarà de sorprendre l'efecte de la perspectiva, que provoca que els estels semblin estar tots a la mateixa distància, com creien els antics. Un triangle que veiem tan geomètricament perfecte però que en realitat té 2 vèrtexs a 20 anys llum i un tercer... a 2600!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada