dimecres, 23 d’octubre del 2013

ALPHA CENTAURI

El sistema d'Alpha Centauri és el sistema estel·lar més proper al Sol, situat aquí mateix, a uns 4'36 anys llum. Només és visible des de l'hemisferi sud, i esdevé el quart estel més brillant de tot el cel nocturn... tot i que que en realitat consta de 3 estels que, sense un potent telescopi, es veuen com un sol astre.
Els dos estels principals són Alpha Centauri A i B, el primer una mica més gran que el Sol i el segon una mica més petit. Ambdós constitueixen una estrella binària i orbiten cada 80 anys entorn un mateix punt intermig. La màxima aproximació entre elles equival a la distància del Sol a Saturn. Hi ha una sorpresa en aquest parell de veïns: Alpha Centauri B té almenys un planeta girant seu voltant, un planeta de la mida de la Terra... però a menys distància del seu sol que Mercuri del nostre. És a dir, que deu ser un autèntic infern totalment inhabitable. Malgrat això, si n'hi ha un, n'hi pot haver més, de planetes. I qui sap si en una òrbita menys compromesa...
Però això no és tot! Entre aquests 2 estels i nosaltres n'hi ha un tercer, una petita nana roja. Aquesta diminuta estrella sembla ser que orbita, a molta distància, les altres dues de manera que, avui en dia, està uns 0'21 anys llum més a prop de nosaltres. D'aquí el seu nom: Pròxima Centauri. Si Pròxima orbita realment Alpha Centauri A i B (això encara no està demostrat), es calcula que el seu any dura un mínim de mig milió dels nostres anys. Amb el pas dels milenis s'aniria allunyant cap a l'altre extrem de la seva òrbita i un bon dia deixaria de ser l'estel més proper. Però, com dic, això encara no està del tot clar i podria ser que Pròxima només estigués de passada entre nosaltres i Alpha Centauri.
 
El sistema Alpha Centauri:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada