dimecres, 23 d’octubre del 2013

DENEB

Aquest estel forma el vèrtex occidental del Triangle d'Estiu (asterisme format amb Vega i Altair). El seu nom prové d'una paraula àrab que significa "cua", ja que aquest estel de magnitud aparent -1,25 (el 19è més brillant del nostre cel) dibuixa la cua de la constel·lació del Cigne. Els tres estels del Triangle d'Estiu són blancs, de la classe espectral A. Però hi ha dues grans diferències entre Deneb i les seves companyes: La distància i la mida. Altair és a 16 anys llum i Vega a 26. Però Deneb és, com a mínim, a 2600. Algunes estimacions l'arriben a situar fins a 3200 anys llum de nosaltres! 
Si comparem la seva aparença amb Altair, veurem que són més o menys igual de brillants. Això vol dir que, si Deneb és unes 160 vegades més lluny que Altair... ha de ser enorme per a que nosaltres les veiem iguals! I, efectivament, així és: Deneb és una supergegant blanca, la més gran d'aquesta categoria que fins avui hem vist a la nostra Galàxia, amb una envergadura d'aproximadament 200 vegades la mida del Sol. Si ocupés el seu lloc, arribaria fins a l'òrbita de la Terra! 
Tot i així, Deneb no ostenta el rècord absolut, ja que hi ha estels molt més grans, això sí, d'altres categories: Antares, per exemple, a la constel·lació d'Escorpí, és una supergegant vermella que, situada al lloc del Sol, arribaria fins l'òrbita de Mart. Nosaltres seriem uns 56 milions de quilòmetres dins seu!
Deneb sembla ser una estrella força antiga que ja ha deixat de fondre hidrògen al seu nucli. El seu destí segurament serà explotar en forma de supernova en algun moment dels propers dos milions d'anys, que en la vida d'una estrella és un instant. Fins i tot podria ser que ja hagués esclatat i que la llum d'aquesta explosió estigués viatjant en aquests moments cap a nosaltres, recorrent aquests milers d'anys llum que ens separen...
Però mentre aquest moment no arribi, nosaltres la seguirem gaudint en el seu doble paper de cua de cigne i vèrtex del Triangle d'Estiu. 

Comparació entre Deneb i el Sol


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada