dijous, 31 d’agost del 2017

NGC 1073

Moltes galàxies espirals tenen barres d'estrelles i pols que creuen els seus centres, per la qual cosa s'anomenen Galàxies Espirals Barrades. Es pensa que aquestes «barres» estan creades per inestabilitats del disc i que la nostra Via Làctia també té una modesta barra central.  
La galàxia NGC 1073 desperta gran interès entre els astrònoms per la seva similitud amb la Via Làctia, tot i ser una mica més petita, ja que que fa uns 80.000 anys llum de diàmetre (la nostra en fa 100.000). Situada a la constel·lació de Cetus (La Balena), la seva llum triga uns 55 milions d'anys a arribar fins a nosaltres, però es pot veure amb telescopis de grandària moderada.
Aquesta fotografia recentment publicada, realitzada pel Telescopi Espacial Hubble, mostra la galàxia  NGC 1073 amb un detall espectacular. Es veuen bandes fosques de pols filamentoses, cúmuls joves d'estrelles blaves, nebuloses d'emissió vermelles de gas hidrogen resplendent, una llarga barra brillant d'estrelles per tot el centre i un brillant nucli actiu on, segurament, hi ha un forat negre supermassiu.
Per casualitat, la imatge no només capta els raigs X del sistema d'estrelles IXO 5, visible a la part superior esquerra i segurament inserit a l'espiral barrada, sinó també tres quàsars molt més llunyans,
que apareixen assenyalats a la imatge.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada