dissabte, 11 de març del 2017

LLUNES PASTORES

A només 133.583 km del planeta, Pan és la lluna més interna de Saturn i també la més estranya, tal com s'observa en les extraordinàries fotografies preses a menys de 25.000 km de distància per sonda Cassini el passat 7 de març de 2017 . La seva forma tan peculiar es deu al material dels anells de Saturn, que s'ha anat acumulant al seu voltant durant milers de milions d'anys formant una prominent cresta equatorial. A més de Pan, els anells de Saturn són controlats per altres llunes com Pandora, Prometeu, Mimas i Atlas.
Resultat d'imatges de LUNAS PASTORAS
Les "llunes pastores"són les encarregades de delimitar tant els anells com les seves divisions interiors: Aquestes llunes passen ben a prop dels anells i s'emporten qualsevol partícula que caigui al seu camp gravitatori, mantenint-los així ben polits. Però no només hi ha llunes pastores a Saturn:
Cordelia i Ofelia  s'encarreguen de polir l'anell Épsilon d'Urà, Metis i Adrastea un dels anells interiors de Júpiter (que també té anells, tot i que molt tènues) i Galatea sembla controlar també els anells de Neptú (sí, Neptú també en té).


Veient això, potser hauria estat més adient anomenar-les "llunes ribot", no creieu?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada