diumenge, 6 de juliol del 2014

LA GALÀXIA DE BODE

La Galàxia de Bode (Messier 81, M81 o NGC 3031) és una galàxia espiral que es troba a una distància de 12 milions d'anys llum, a la constel·lació de l'Óssa Major. Va ser descoberta per Johann Elert Bode el 1774, d'aquí el seu nom. Pierre Méchain la va redescobrir el 1779 i li va comunicar el descobriment al seu amic Charles Messier, que la va introduïr al seu catàleg amb el número 81. El 1914 Max Wolf en va calcular la rotació, sent la primera vegada que es féia d'una galàxia espiral. La velocitat de rotació va resultar ser de 300 km/segon.
M81 és un perfecte exemple de galàxia espiral amb braços. Degut a la proximitat a la Terra, la seva gran envergadura i el seu nucli galàctic actiu (que podria allotjar un forat negre supermassiu), M81 s'ha convertit en una galàxia molt estudiada tant per astrònoms professionals com aficionats. El 28 de març de 1993 l'espanyol F. Garcia hi va observar la supernova SN 1993J, la segona supernova observada al segle XX. M81 és la galàxia més gran del Grup M81, un grup de 34 galàxies que és un dels més propers al nostre Grup Local.
M81 i alguna companya del seu grup es poden veure amb binocles i petits telescopis si tenim experiència i gaudim d'unes condicions excepcionals d'observació. Encara que la galàxia es pugui veure amb petits telescopis, en caldrà un de 350 mm per a poder-ne distingir l'estructura i algun altre detall.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada