dijous, 26 de juny del 2014

GLIESE 832-C

S'ha descobert un nou planeta extrasolar a la zona habitable de la seva estrella. I ben a prop nostre, a escala còsmica...
El planeta es troba a l'estrella Gliese 832, una nana vermella de la constel·lació de la Grua a només 16 anys llum de la Terra. Recordem que la Via Làctia fa uns 100.000 anys llum de diàmetre, i que l'estrella més propera a la Terra, Pròxima Centauri, és a 4,2 anys llum de distància. Gliese 832 és tan tènue que, tot i la seva proximitat, resulta impossible de veure des de la Terra a simple vista. El 2008 s'hi va detectar la presència d'un planeta gegant gasós que va ser anomenat Gliese 832-b. Ara, seguint el protocol, el nou planeta ha estat batejat com Gliese 832-c.
Es tracta d'una "superterra", un planeta rocós almenys cinc vegades més massiu que el nostre planeta, i orbita la seva estrella molt més a prop que nosaltres. Per això, es mou molt més ràpidament, de manera que els seu any dura... 36 dies!
Però no sembla tractar-se d'un món abrasador, ja que la seva estrella és una nana vermella, molt més tènue i freda que el nostre sol. Així que Gliese 832-c, tot i estar molt proper a la seva estrella, en realitat rep tanta energia d'ella com ho fa la Terra del Sol.
En estar tan a prop nostre, segurament serà objecte d'estudis intensos i, qui sap, potser aviat el podrem veure amb un detall sense precedents!


+ Info (en anglès) a: http://www.space.com/26357-exoplanet-habitable-zone-gliese-832c.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada