dilluns, 29 de maig del 2017

PER FI, EL RELLEU DEL HUBBLE!

Després de moltes traves i 8000 milions de dòlars, el nou Telescopi Espacial James Webb entra a la recta final!
Abans de sortir a l'espai però, les naus espacials es sotmeten a rigorosos assajos per confirmar que podran suportar les vibracions i sons de gran violència que es produeixen durant el llançament. 
Aquest és el cas del potent telescopi espacial James Webb (JWST), de 6,5 metres de diàmetre, que prendrà el relleu del mític Telescopi Espacial Hubble. Per tal de minimitzar els riscos durant el llançament d'un instrument tan delicat, s'efectuen llançaments simulats, cosa crucial per a confirmar que els seus sistemes òptics no es veuran afectats negativament durant el llançament real.
En un recent assaig 'pre-llançament', els enginyers van dur a terme una comprovació del centre de curvatura del mirall principal, prenent mesures molt precises de la seva forma.

Així, per a determinar amb tot detall la forma i la posició dels diferents segments del mirall, van observar com la llum es reflectia en ells. A continuació, van comparar les dades obtingudes amb una referència que representaria les característiques ideals del mirall. Aquesta tècnica permet identificar qualsevol diferència amb una precisió sorprenent, cosa que garanteix la perfecta alineació dels miralls. Una vegada que el telescopi ha experimentat les condicions de llançament simulades, l'assaig es repetirà vàries vegades per a confirmar que els sistemes òptics seran capaços de suportar el llançament.

El telescopi espacial James Webb és un projecte conjunt de la NASA, l'ESA i l'agència espacial canadenca CSA, i està previst que sigui llançat a bord d'un coet Ariane 5 des del Port Espacial Europeu de Kourou, a la Guaiana Francesa, l'octubre de 2018 .

Els diferents objectius d'aquest observatori inclouen detectar les primeres galàxies de l'Univers i seguir la seva evolució a través del temps còsmic, presenciar el naixement de noves estrelles i els seus sistemes planetaris, i estudiar els planetes del nostre Sistema Solar.
Però sobretot, com ja deveu suposar, el seu objectiu estrella seran els nombrosos exoplanetes que s'estan descobrint al voltant d'altres estrelles. Si el Hubble ha revolucionat el nostre coneixement del cosmos, imagineu el que farà aquest monstre!


Font: NASA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada