En una època en que les noves missions d'exploració del Sistema Solar acaparen les portades, és de justícia recordar la feina realitzada per les sondes més veteranes, algunes en funcionament des de fa ja molts anys, com el SOHO.
El Solar and Heliosferic Observatory (SOHO, Observatori Solar i Heliosfèric) és una sonda espacial llançada el 2 de desembre de 1995 amb la missió d'estudiar el Sol en un projecte conjunt entre l'ESA i la NASA. Encara que originalment es va planejar com una missió de només dos anys, el SOHO continua en funcionament després de més de deu anys a l'espai. Disposa de dotze instruments principals, cada un capaç d'observar de manera independent el Sol o alguna de les seves parts i actualment és la font principal de dades del Sol en temps real, unes dades vitals per a la predicció del temps espacial. Per dir-ho ras i curt, el SOHO monitoritza l'activitat de la nostra estrella les 24 hores del dia i així podem estar al corrent de tot el que hi passa.
En condicions normals el SOHO transmet contínuament, a una velocitat de 200 kbps, fotografies i altres mesures de l'activitat solar que es reben a través de les antenes de la Xarxa d'Espai Profund de la NASA. Entre moltes altres coses, les dades d'activitat solar del SOHO s'usen per a predir les flamarades solars, que tan perjudicials poden resultar per als satèl·lits i altres aparells en òrbita terrestre.
El 2003 l'ESA va comunicar la fallada d'un dels motors necessaris per reorientar l'antena cap a la Terra per transmetre les dades, fet que causa entre dues i tres setmanes de bloqueig de dades cada tres mesos. De tota manera, els científics de l'ESA i la Deep Space Network usen l'antena de baix guany juntament amb les antenes més grans de les estacions terrestres de la DSN per evitar la pèrdua de cap dada, amb només una lleugera reducció del flux de dades una vegada cada tres mesos.
Com a conseqüència de la seva observació ininterrompuda del Sol, el SOHO ha descobert diversos cometes que passaven per davant seu o a les seves proximitats. De fet, aproximadament la meitat dels cometes coneguts actualment han estat descoberts pel SOHO.
I on està situat? Doncs a prop del punt de Lagrange L1, una zona d'equilibri
gravitatori entre la Terra i el Sol ideal per a situar-hi observatoris
en una òrbita estable i lliure d'eclipsis.
Donem gràcies a aquesta sonda i esperem que segueixi vigilant la nostra estrella fins que una de millor li atorgui la merescuda jubilació!
Aquí podeu accedir a la galeria d'imatges obtingudes pel SOHO:
https://sohowww.nascom.nasa.gov/gallery/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada