dijous, 14 d’agost del 2014

LA CREU D'EINSTEIN

Una de les prediccions més curioses de la teoria de la relativitat és que la massa (això vol dir qualsevol matèria) pot deformar l’espai i el temps. Ens sembla estrany, ja que sempre considerem que el objectes massius són dins l’espai-temps, però sense afectar-lo. Però el cas és que la relativitat és correcta en aquest aspecte i quan s’han pres mesures s’ha pogut mesurar aquest efecte. Per imaginar-ho s’acostuma a posar l’exemple d’una pilota situada sobre una xarxa. La xarxa representa l’espai-temps i la pilota seria una gran quantitat de massa que deforma lleugerament l’estructura de la xarxa.


Això té algunes conseqüències curioses. Per exemple, si poguéssim mirar les estrelles que treuen el nas just al darrera del Sol les veuríem en posicions lleugerament diferents de l’esperat. El motiu seria que la llum, en passar al costat del Sol, s’ha desviat lleugerament. Però tingueu sempre en compte que NO ÉS LA LLUM la que es desvia, és l'ESPAI-TEMPS per on ella circula el que està deformat per la presència del Sol. Això es va comprovar durant un eclipsi de Sol l’any 1919 i en aquell moment va ser una de les millors demostracions de la relativitat i del geni d'Einstein.
Però si volem veure aquests efectes, el millor és disposar de quantitats de matèria molt més grans  que no pas una estrella. Aleshores es poden veure arcs de llum i fins i tot anells. Però un dels efectes més espectaculars i més bonics el tenim en el que s’anomena “La Creu d’Einstein”, a la constel·lació de Pegàs.



La imatge sembla talment la de cinc estrelles formant una creu. Però la realitat és molt més complexa i alhora una bona demostració de com es desvia la llum tal com prediu la relativitat.
La situació és que en determinat indret de l’espai molt llunyà hi ha un quàsar. Una mena de galàxia enormement llunyana i enormement brillant. De fet els quàsars són els objectes més llunyans que hem pogut detectar a l’Univers. Aquest en concret és el QSO 2237+0305 i està a 8000 milions d’anys llum de distància.
I just entre aquest quàsar i nosaltres resulta que hi ha una galàxia, que respon a les sigles ZW 2237+030. Aquesta està molt més a prop. Només ens separen 400 milions d’anys llum.
En teoria, el quàsar no el podríem veure ja que la galàxia ens el taparia. Però la gran massa de la galàxia deforma l’espai i fa que els raigs de llum del quàsar que anaven en una direcció es desviïn del seu camí i agafin una nova trajectòria que els porta en direcció a la Terra, on els podem detectar. Com que la galàxia no té una forma perfectament rodona, aquest efecte passa per alguns dels seus costats i el resultat és la creu d’Einstein.
Mireu la imatge. El puntet de llum del centre és la galàxia. I els quatre punts de llum dels costats són tots diferents imatges del mateix quàsar que hi ha al darrera. Veiem per quadruplicat un quàsar que, si no fos per aquest efecte relativista, ens quedaria ocult per la galàxia. En teníem alguna imatge més o menys acurada, però ara el Hubble acaba d’obtenir aquesta que té força més qualitat.

Aquestes són les anomenades lents gravitatòries: Galàxies que, desviant amb la seva gravetat la llum que els passa pel costat, ens permeten veure objectes situats darrera seu que d'altra forma no veuríem. Molt gran l'Einstein, eh?

 Font: Daniel Closa. Ara Ciència,  29/02/2012
 http://ciencia.ara.cat/centpeus/2012/02
/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada