dimarts, 29 d’octubre del 2013

LA NEBULOSA DEL CRANC

Aquesta nebulosa, també coneguda com M1, és el primer objecte catalogat per l'astrònom Charles Messier a la seva llista de nebuloses i galàxies. Es troba a la constel·lació de Taure, a uns 6300 anys llum de nosaltres. El que veiem és el resultat d'una brutal explosió estel·lar que fou documentada per astrònoms xinesos i àrabs al juliol de l'any 1054: La supernova va ser visible (fins i tot amb llum solar) durant 22 mesos! Segles després, quan els astrònoms hi dirigiren els seus telescopis, observaren quelcom que sembla una explosió congelada en el temps... tot i que encara s'està expandint a uns 1500 Km/h. Per què no veiem l'expansió? Doncs per que la nebulosa és enorme: El núvol ja té un diàmetre de 6 anys llum, resultat d'expandir-se a 1500 Km/h durant 900 anys. Tot i això, estudis astronòmics precisos i espaiats en el temps han fet possible detectar visualment l'expansió de l'explosió, que seguirà indefinidament pels segles dels segles.
I l'estrella? Doncs encara hi és, almenys el que queda d'ella. En una explosió de supernova, el que surt projectat són les capes externes de l'estrella, el nucli queda allà mateix, generalment convertit en una estrella de neutrons tipus púlsar: Una petita estrella formada per matèria supercondensada que gira a una velocitat enorme emetent radiacions de manera regular, com si fós un radiofar. Un altre dia en parlarem, dels púlsars, autèntiques balisses cósmiques... Precisament el púlsar de la Nebulosa del Cranc va ser un dels primers que es descobriren, l'any 1968. El seu bonic nom oficial és PSR0531+121, medeix uns 25 kms. de diàmetre i gira sobre sí mateix 30 vegades per segon... amb una massa semblant a la del Sol! És el que tenen les estrelles de neutrons: Una cullerada de la seva matèria supercondensada, a la Terra pesaria milers de tones!
I per què es diu "Nebulosa del Cranc"? Doncs per que a Messier, quan la va observar amb el seu telescopi al s. XVIII, li va recordar a les potes d'un cranc. I ja està.


La Nebulosa del Cranc (M1):

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada