Astrotossa us convida a una nova Nit Estelada:
DISSABTE 24 DE GENER de 2015 A LES 21:00 h
Antic Camp de Tir, Coordenades 41.718241, 2.913009
Tossa de Mar
La nit del dissabte dia 24 és lluna nova,
ideal per a l'observació...si la meteorologia ens ajuda. Esperem que
aquesta vegada el temps no ens faci la guitza com a l'estiu!
A l'hivern l'atmosfera sol estar més clara i es pot començar a observar ben aviat, així que a les 9 del vespre ja podrem ser-hi (a més, és un bon horari per si vénen criatures).
A la pàgina de l'esdeveniment de facebook anirem calentant motors, així que us
recomanem que confirmeu l'assistència encara que no ho sapigueu del
segur, així se us notificaràn les publicacions que anem fent.
Per si
som gaire gent, planificarem la sessió amb una sèrie de pautes
d'observació, i així tot serà més ordenat. Publicarem el programa quan
el tinguem definit.
Com sempre, portarem almenys un telescopi.
Tothom qui vulgui pot portar els seus instruments d'observació,
llinternes, etc..
Estigueu atents a la pàgina de l'esdeveniment, i fins el dia 24!
Recordeu que us podeu instal·lar l'app d'Astrotossa:
ResponEliminaEs tracta d'una "webapp", una web que imita una app per a smartphone. Per això s'ha d'instal·lar com si fós una adreça web de les que teniu als marcadors (seguiu les instruccions de baix). Un cop instal·lada, l'app s'anirà actualitzant tota sola, conforme l'anem polint. Esperem que us resulti útil.
iPhone: Tecleja al navegador del teu mòbil: http://es.ibuildapp.com/app-797377-Astrotossa. Segueix les instruccions.
Android: Tecleja al navegador del teu mòbil: http://es.ibuildapp.com/app-797377-Astrotossa. Guarda l'adreça a "Marcadors/Favorits". Després, crea un accés directe a l'escriptori, com faries amb una web qualsevol.
A mesura que s'acosta la Nit Estelada, creiem convenient anar fent les petites recomanacions i recordatoris de rigor:
ResponEliminaTingueu present que l'adaptació de la vista a la foscor és essencial. Aquesta adaptació comporta una bona estona i pot saltar pels aires en un instant si arriba als nostres ulls una llambregada de llum blanca. És per això que haurem de procurar que les llanternes proporcionin llum vermella. Com fer-ho?
Es pot portar directament una llanterna vermella, com per exemple les que es posen al darrera de les bicicletes, que farà poca llum però no ens pertorbarà la visió nocturna.
Un altre sistema molt senzill és tapar la llanterna amb un plàstic, tela o paper vermell. A qualsevol botiga de tot a 100 trobareu precinte o paper plastificat de color vermell. Si cal, farem vàries capes, fins que la llum de la llanterna sigui prou esmorteïda i vermellosa (veure foto).
Finalment, podem pintar el vidre d'una llanterna de color vermell amb quelcom similar a l'esmalt d'ungles. La llanterna ens podrà servir per a moltes jornades d'observació.
A mesura que s'acosta la Nit Estelada, creiem convenient anar fent les petites recomanacions i recordatoris de rigor: Tingueu present que l'adaptació de la vista a la foscor és essencial. Aquesta adaptació comporta una bona estona i pot saltar pels aires en un instant si arriba als nostres ulls una llambregada de llum blanca. És per això que haurem de procurar que les llanternes proporcionin llum vermella. Com fer-ho? Es pot portar directament una llanterna vermella, com per exemple les que es posen al darrera de les bicicletes, que farà poca llum però no ens pertorbarà la visió nocturna. Un altre sistema molt senzill és tapar la llanterna amb un plàstic, tela o paper vermell. A qualsevol botiga de tot a 100 trobareu precinte o paper plastificat de color vermell. Si cal, farem vàries capes, fins que la llum de la llanterna sigui prou esmorteïda i vermellosa (veure foto). Finalment, podem pintar el vidre d'una llanterna de color vermell amb quelcom similar a l'esmalt d'ungles. La llanterna ens podrà servir per a moltes jornades d'observació.
La 3ª Nit Estelada promet, ja que al firmament del dia 24 hi ha moltes coses interessants!
ResponEliminaA fi d'agilitzar la sessió d'observació, hem preparat un programa amb el que ens agradaria fer. Hauríem d'intentar seguir-lo, sobretot si som molta gent, per que si no tot resulta una mica caòtic i ens deixem coses interessants pel camí.
Primerament, ens posarem còmodes i farem un recorregut visual pel cel, comentant-ne els elements més destacables:
Constel·lacions circumpolars. Estrella Polar.
Constel·lacions de Cassiopea, Andròmeda i Perseu.
Constel·lació d'Orió. Les 3 Maríes, Rigel, Betelgeuse i la Nebulosa d'Orió.
Constel·lació dels Cans Major i Menor. Sírius i Procyon.
Constel·lació de Taure. Aldebaràn i les Plèiades.
Constel·lacions d'Eridà i Cetus. Èpsilon Eridani i Tau Ceti.
Constel·lacions de Bessons i Lleó. Càstor, Pòl·lux i Regulus.
Constel·lació d'Auriga. Capella.
Júpiter.
Després passarem al telescopi. N'explicarem les característiques i el funcionament i observarem:
Júpiter, les Plèiades i la Nebulosa d'Orió.
Si queda temps, amb el telescopi podrem resoldre alguna estrella binària com Mizar i Cor Carolis.
En tot moment estarem molt contents d'anar comentant els astres del cel i respondre les vostres preguntes, si ens és possible. Ara ja només ens queda creuar els dits per a tenir un cel seré...