dijous, 31 de juliol del 2014

ROCKNEST, MART

Nou Mèxic? Xile? Afganistàn? No... Mart!

Rocknest és un paratge sorrenc a la superfície d’Aeolis Palus, entre Pacis Vallis i Aeolis Mons, al cràter Gale del planeta Mart. L’indret va ser transitat pel rover Curiosity el 28 de setembre de 2012. La seva càmera d’alta definició va realitzar un gran mosaic de la zona a base de nombroses imatges que aquí veiem combinades. La NASA va decidir que a Rocknest s’utilitzés per primera vegada la cullera del braç robòtic del rover Curiosity. Amb ella, l’enginy robotitzat va recollir mostres de sorra que foren analitzades al seu avançat laboratori automàtic.
El centre de l'escena, mirant cap a l'est des de Rocknest, inclou l'àrea de Point Lake. Després de captar aquest mosaic, el Curiosity es va desplaçar de Rocknest a Point Lake. Des d’allà, el rover va prendre imatges d'una altra vista panoràmica detallada de la zona per tal d’ajudar els investigadors a identificar roques candidates a la primera perforació, que es realitzà pocs dies després. El 17 d'octubre del 2012, a Rocknest es va dur a terme la primera anàlisi de difracció de raigs X del sòl marcià. Els resultats van revelar la presència de diversos minerals, incloent-hi feldspats, piroxens i olivina, la qual cosa suggereix que el sòl marcià té alguna similitud amb algunes terres volcàniques de Hawaii.
Però la sorpresa més gran de Rocknest va arribar un any després, el 26 de setembre de 2013, quan científics de la NASA van informar que el Curiosity havia detectat aigua (d’un 1,5 a un 3 % en pes) en mostres de sòl de la zona. No és molt, però la sola existència d’aigua a un món aparentment tan àrid com Mart dispara totes les esperances d’una futura colonització o fins i tot del descobriment de vida microscòpica en el propers anys.

Actualment, el rover Curiosity segueix treballant profitosament al cràter Gale de Mart.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada