dijous, 26 de juny del 2014

1a NIT ESTELADA

Divendres 27 de juny de 2014
1A NIT ESTELADA
Sessió d'observació astronòmica a l'aire lliure
Antic Camp de Tir (Coordenades: 41.718241, 2.913009)
Tossa de Mar, Catalunya

US HI ESPEREM!

Breu descripció del cel d'aquest divendres, subjecta a les condicions atmosfèriques que hi hagi:
No hi haurà Lluna. Això vol dir que no la podrem admirar, però que el cel serà prou fosc per a observar objectes tènues que amb la llum de la Lluna no veuríem o veuríem molt malament.
El primer que intentarem captar és la Via Làctia, una banda lluminosa que creuarà una part del cel: És la nostra pròpia galàxia, el Camí de Sant Jaume, que amb la llum nocturna artificial hem deixat de pode veure des dels nuclis urbans.
Gaudirem també de vàries de les constel·lacions més famoses, amb les seves estrelles més brillants: Les dues Òsses i l'Estrella Polar, Escorpí i la roja Antares, Bover amb Arcturus, Verge amb Spica... Pararem atenció a tres constel·lacions concretes: Àliga, Cigne i Lira. Els seus tres estels més brillants (Altair, Deneb i Vega) conformaràn el Triangle d'Estiu.
Si tenim temps, resoldrem (és a dir, separarem amb el telescopi) dos estels binaris que a ull nu semblen un sol estel: Mizar (Òssa Major) i Cor Carolis (Llebrers).
Nebuloses i galàxies, ni una: Són massa lluny per a veure-les a ull nu i el telescopi que portarem no és prou potent. Com a molt, potser podrem fer una ullada al Gran Cúmul d'Hèrcules (M13) si tenim temps.
De planetes en podrem observar dos: Mart i Saturn. Per molt poc no arribarem a veure Júpiter, ja que aquest es troba ara molt a prop del Sol i quan es fa fosc ja ha baixat sota l'horitzó. L'única esperança de veure'l serà durant el moment en que el Sol es pongui. Llavors, si les muntanyes no ens el tapen, potser el podrem veure durant uns minuts, abans que se'n vagi... Això serà uns 20 minuts abans de l'hora d'inici de l'esdeveniment. Mart el veurem com un disc vermell, ja que és massa petit per a veure'n detalls amb un petit telescopi. Saturn el veurem també petit, però amb els seus anells.
Heu vist mai els anells de Saturn? I com sabeu que existeixen? Per que us ho han dit o n'heu vist fotos? I si us han enganyat? Des de la 1ª Nit Estelada, si tot va bé, podreu dir que els heu vist amb els vostres propis ulls!





Per a +info, visiteu la pàgina de l'esdeveniment:
https://www.facebook.com/events/405443379597071/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada