dissabte, 11 de juny del 2022

SOLSTICI D'ESTIU 2022

Contràriament al que la cultura popular afirma, la nit més curta de l'any (i el pas de primavera a estiu) no és sempre la de la revetlla de Sant Joan (nit del 23 al 24 de juny) sinó que aquest honor fluctua d'any en any entre els dies que envolten aquesta data. I aquest 2022 la nit més curta serà la del dilluns 20 al dimarts 21 de juny, dia en què l'estiu astronòmic començarà a les 11:14 AM (09:14 UTC).

Sempre parlant del nostre hemisferi, durant els dies anteriors i posteriors al solstici d'estiu no tan sols les hores de llum solar són moltes sinó que els rajos solars arriben a la seva màxima rectitud fent que el flux de radiació que rebem també sigui màxim, cosa que cal tenir en compte a l'hora d'anar a la platja. Efectivament, el Sol és molt més agressiu al juny que no pas en ple estiu. A partir del solstici estival, les hores de llum solar començaran a minvar fins arribar al mínim durant el solstici d'hivern, poc abans de Nadal.



Així doncs, el dia 21 de juny tindrem 15.05 hores de llum solar. I això no té res a veure amb la distància entre la Terra i el Sol, ja que és justament ara quan som més lluny de la nostra estrella. Concretament, el dia 4 de juliol a les 9:11 del matí serà quan la Terra passi pel seu afeli, és a dir, el punt de la seva órbita més allunyat del Sol. Serem a 152.098.232 km [1.0167154 UA] del nostre estel i ens mourem a la velocitat orbital mínima, uns 105.000 km/h. És per això que l'escurçament dels dies a l'estiu no es nota tant com l'allargament de les hores de llum durant les setmanes posteriors al Nadal: Llavors la Terra, en circular pel punt més proper al Sol de la seva òrbita (periheli), ho fa a més velocitat i el seu eix es redreça més ràpidament que no pas ara.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada