diumenge, 20 de gener del 2019

ÈPSILON ERIDANI

Èpsilon Eridani és una estrella de la constel·lació d'Eridà  situada a uns 10,5 anys llum de la Terra. La seva fama ve donada per ser, juntament amb Tau Ceti, una de les estrelles similars al Sol més properes, de fet és la quarta estrella més propera visible a simple vista. És un estel de la seqüència principal amb una massa de 0,83 masses solars, un radi de 0,895 radis solars i una lluminositat estel·lar de 0,28 vegades la solar.
El seu espectre òptic és molt variable, amb moltes línies espectrals d'emissió. Té un camp magnètic molt fort que gira aproximadament cada 11 dies, sent el seu període de rotació de 12 dies. La raó per a tot això és la seva joventut: Té només 600 milions d'anys, quan el nostre Sol en té uns 4600. 
Va ser durant uns anys l'estrella més propera coneguda amb un planeta extrasolar, fins que a l'octubre de 2012 es va anunciar la troballa (avui discutida) d'Alfa Centauri Bb. El planeta s'anomena Aegir, i va ser descobert l'any 2000. Aegir té una massa de 1,2 ± 0,33 la de Júpiter i està a una distància de 3,3 UA de la seva estrella. En la seva òrbita empra 6,9 anys. Aquesta és tan excèntrica que el fa apropar a només 1,01 UA d'Èpsilon Eridani al periheli, cosa que va ocórrer l'any 2007, quan s'esperava que el telescopi Hubble el fotografiés. Al seu afeli s'allunya fins 5,77 UA de l'estrella.Èpsilon Eridani té dos núvols de pols, descoberts el 1988 i el 2004, a una distància similar a la del cinturó d'asteroides i del cinturó de Kuiper del nostre sistema solar. Estan en el mateix pla que Aegir, per la qual cosa sembla evident que els planetes es formen a partir d'aquests discos de pols. Les pertorbacions en el núvol fan sospitar l'existència d'altres planetes de massa 0,1 de la de Júpiter que orbitarien a 40 UA i 25 UA respectivament, però que fins a la data no han estat confirmats. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada