diumenge, 9 de març del 2014

MIZAR I ALCOR

Fixem-nos en l'estrella central del mànec de l'Ossa Major: Un estel de magnitud aparent 2'23 anomenat Mizar. Sembla un sol estel, però una observació detallada a ull nu pot revelar l'existència de dues estrelles. Aquest fet s'utilitzava com a test d'agudesa visual ja des d'antic.
L'estrella companya de Mizar és Alcor. Durant molts anys s'ha cregut que aquest sistema no constitueix un estel doble sinò una "binària òptica": Dos estels que semblen estar junts quan en realitat el que passa és que un està molt més a prop de nosaltres que l'altre però que, a l'estar a la mateixa línia visual, dónen la impressió de formar una unitat. Les darreres observacions, però, semblen indicar que realment els dos estels sí estan units gravitatòriament.



Però la sorpresa continua si deixem de banda Alcor i ens fixem solament en Mizar: Ja amb l'ajuda del telescopi, descobrim que la mateixa Mizar ja és un estel doble! De fet, va ser el primer estel doble descobert amb telescopi i ho va ser pel propi Galileu l'any 1617. Mizar A i B orbiten al voltant d'un centre comú cada 5000 anys, sent la primera dues vegades més lluminosa. Però la sorpresa va molt més enllà, per que tant Mizar A com B... són elles mateixes estrelles dobles! Impossibles de distingir òpticament, un estudi espectroscòpic (basat en l'efecte Doppler de la llum) revelà l'any 1889 que Mizar A consta de dos estels, esdevenint la primera "binària espectroscòpica" descoberta. Més tard la mateixa tècnica permeté comprovar que Mizar B també és binària. Així doncs, quan observeu aquell simple punt lluminós al mànec de l'Ossa Major, en realitat estareu veient un intrincat sistema de fins a 5 estels situat a uns 80 anys llum de nosaltres. La nit passada el vam observar amb el nostre petit telescopi, heus ací el resultat:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada