dijous, 23 d’octubre de 2014

LES PIONEER 10 i 11, PART IV

5. EL MISSATGE
 
L'escriptor Eric Burgess va ser el primer a proposar que les dues sondes Pioneer portessin un missatge de cara a una possible civilització extraterrestre. La idea era crear un missatge que pogués desxifrar una raça intel·ligent en l'improbable cas que trobessin les Pioneer enmig del buit interestel·lar, d'aquí molts milions d'anys. Burgess va parlar-ne amb el periodista Don Bane i tots dos van dirigir-se a l'astrònom Carl Sagan. Sagan va quedar entusiasmat amb el projecte i va pressionar insistentment a la NASA perquè s'inclogués el missatge a les sondes.  
Carl Sagan i Frank Drake (el de la famosa equació) van concebre un missatge que fos el més neutral i objectiu possible,  mentre que Linda Salzman (esposa de Sagan) es va encarregar del disseny artístic. La NASA va aprovar el disseny del missatge, una decisió que no va estar exempta de polèmiques, des de qüestions puritanes a grotescos temors d'invasions extraterrestres. A més, molts científics de primer nivell als quals se'ls va presentar la placa no van ser capaços de desxifrar-la. Malgrat tot, les plaques foren col·locades. Es van subjectar als suports de sota les antenes, per a protegir-les de les radiacions de l'espai interestel·lar.
El missatge està protagonitzat per les figures nues d'un home i una dona posant davant d'una representació estilitzada de la Pioneer, per tal de donar una idea de l'escala. La longitud d'ona de l'hidrogen (21 cm aproximadament) multiplicada pel nombre binari que representa la xifra '8' dibuixada al costat de la dona ens dóna l'altura de la mateixa. L'home apareix aixecant la dreta en senyal de pau i, almenys en teoria, demostrant així que els humans posseïm extremitats mòbils. A la part inferior apareix una representació del Sistema Solar, on s'assenyala la Terra com el lloc originari de la sonda. A la part esquerra hi ha el missatge principal, que no és altra cosa que la posició del Sol respecte a 14 púlsars de la Via Làctia, cadascun d'ells amb la seva freqüència de rotació expressada en binari. Les distàncies i freqüències s'expressen com a múltiples de la transició hiperfina de l'àtom d'hidrogen neutre (1420 MHz), i per això s'inclou un esquema d'aquesta transició a la part superior esquerra de la placa. Una civilització intel·ligent hauria de deduir que les xifres que apareixen al costat dels púlsars representen temps, i així podran calcular no tan sols "on" sinó també "quan" va ser llençada la sonda.
Tot això, evidentment, té més de simbòlic que de real. És pràcticament impossible que mai ningú trobi aquestes sondes enmig de la immensitat de l'espai. En tot cas, serem nosaltres mateixos els qui les retrobem d'aquí uns pocs segles, quan arribem a disposar de naus espacials capaces de viatjar en poc temps a les immediacions del nostre Sistema Solar. A la seva velocitat actual, les Pioneer trigaran milenis a recòrrer el primer any-llum...


La placa de les PioneerExtret de: http://danielmarin.naukas.com/2013/05/01/la-odisea-de-las-sondas-pioneer-10-y-11-las-primeras-naves-en-abandonar-la-gravedad-del-sol/

 LES PIONEER 1O i 11, PART V

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada